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Code states: Section R310.1 says in part, “Basements and every sleeping room shall 
have at least one operable emergency escape and rescue opening.”  
Rule part 1309.0100 Subp. 2 says in part, Additions, alterations, or repairs 
to existing one and two family dwellings including townhouses may be 
made without requiring the existing building or structure to comply with 
all of the requirements of this code provided that any addition or alteration 
conforms to this code.” 

Question: A house was constructed with an unfinished basement before the provision 
went into the code requiring an egress window in a basement. Now the 
owner wants to finish the basement for a family room. Does the current 
building code require that an egress window now be installed in this 
existing basement? 

Answer: No. As the basement is already constructed and is in compliance with the 
code in effect at the time it was originally built, it is not subject to the 
current egress window requirement provided that any addition or new 
construction within this “altered” basement area conforms to this code. 

Commentary: The basement is not subject to the current code requirement for egress 
windows provided, as 1309.0100 Subp 2 says, “additions or alterations” 
comply with code. Addition means physically adding square footage to the 
basement. Alteration can mean new construction occuring within existing 
basement construction. However for the purposes of when a basement 
egress window would be requried within an existing basement, “altering” 
or constructing finished space within the existing basement is not the same 
as altering the actual basement construction. If a portion of the basement 
wall had to be removed and rebuilt, then the wall would have to contain an 
egress window. 

This opinion is consistent with previous opinion 98-48c (formally 96-3) 
and subsequent CCLD training materials. NOTE however, that this 
opinion is not based on provisions contained in the 2000 IRC when 
“habitable space” was the criteria (See opinion 05-01). 

This information can be provided to you in alternative formats (Braille, large print or audio tape). 
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